Made on mahtava soppakaveri

Tammikuu on madekeiton huippuaikaa. Vaikka talviulkoilu on kivaa puuhaa, ei silti välttämättä tarvitse madepilkille lähteä. Suunta Herkkunuotan tiskille varmistaa tuoreet ainekset ja vielä reseptinkin siihen kylkeen. Kiireisemmälle löytyy liemestä alkaen valmiit setit, ja mateen nylkemishommat hoituvat tarvittaessa tiskillämme.

Lumenvalkeaan madekeittoon tarvitset:

1,5 kg made nyljettynä (Saat Herkkunuotasta, ei tarvitse itse nyljeskellä)
200 g perunaa
200 g mukulaselleriä
200 g palsternakkaa
3 dl kermaa
50 g voita
1 puntti tilliä
10 cm purjon vihreää osaa
suolaa,mustapippuria

 Keitinliemeen:

2 dl valkoviiniä
1 keltasipuli
10 maustepippuria
2 laakerinlehteä
10 viherpippuria
vettä niin että kala peittyy
suolaa,sokeria

 Laita made ja keitinliemiainekset isoon kattilaan ja laita lämpö päälle. Keitä 10 min, kuori pinnalle tullut vaahto pois. Nosta kala leikkuulaudalle ja anna jäähtyä hetki. Puhdista tarkasti kaikki liha talteen ja laita ruodot takaisin kattilaan ja keitä niitä vielä 20 min.

Siivilöi liemi. Saat voimakkaamman maun jos keität lientä kasaan.

Kuori perunat ja juurekset ja pilko sopivan kokoisiksi paloiksi. Keitä pilkotut juurekset liemessä kypsiksi. Lisää kalanpalat,kerma, ohueksi suikaloitu purjo,silputtu tilli sekä voi.

Mausta suolalla ja pippurilla. Nauti hyvän leivän ja parhaiden ystävien kera.

Madekeitolla mykistät maistelijat!

Madekeitolla mykistät maistelijat!

Taina Hellsten