Vaalea madekeitto

madekeitto.jpg
 

1,5 kg made nyljettynä

Keitinliemeen:

2 dl valkoviiniä
1 keltasipuli
2 laakerinlehteä
10 kokonaista maustepippuria
10 kokonaista viherpippuria
Vettä
Suolaa, sokeria
 

Keittoon:

3–4 perunaa (200 g)
½ mukulaselleri (200 g)
½ palsternakka (200 g)
3 dl kermaa
50 g voita
1 nippu tilliä
10 cm purjosipulin vihreää osaa
Suolaa, mustapippuria


Mittaa keitinliemen ainekset vettä lukuun ottamatta isoon kattilaan. Nosta made kattilaan ja lisää niin paljon vettä, että kala peittyy. Kiehauta ja poista pinnalle muodostunut vaahto. Keitä kalaa miedolla lämmöllä noin 10 minuutin ajan. Nosta kala leikkuulaudalle ja anna jäähtyä hetki. Irrota kalasta lihat ja laita ruodot takaisin kattilaan. Jatka keittämistä vielä 20 minuuttia. Siivilöi liemi. Jos haluat voimakkaamman makuisen keiton, voit keittää kalalientä vielä ilman kantta niin kauan, että sitä on jäljellä noin puolet alkuperäisestä.

Kuori perunat ja juurekset, paloittele ne kuutioiksi ja keitä liemessä kypsiksi. Lisää kalanpalat, kerma, ohueksi suikaloitu purjo, silputtu tilli sekä voi ja kiehauta keitos. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.

 
Anni Ringbom