Kalakeittopäivä vaatii keittoa

Helmikuun 11. päivä vietetään kansallista kalakeittopäivää. Siinäpä oiva syy piipahtaa Herkkunuotan tiskillä ja ostaa ainekset herkulliseen kalakeittoon. Valmiin kalaliemen avulla nostat keittosi uudelle helppouden tasolle. Mikään ei maistu paremmalta koleana päivänä kuin höyryävä ja tuoksuva lautasellinen kalasoppaa. Nappaa tästä vaihtelua kattilaan ja kokeile uusia makuyhdistelmiä.

Kookoksella maustettu lohi-rapukeitto on loistavaa lohturuokaa!

Kookoksella maustettu lohi-rapukeitto on loistavaa lohturuokaa!

Kookoksella maustettu lohi-rapukeitto

4 hengelle

Ainekset:

400 g lohta kuutioina

200 g maissia (pakaste)

1 keltasipuli

1 valkosipulin kynsi

1 punainen paprika

1 fenkoli

1/3 chiliä (tai enemmän, jos pidät tulisesta)

5 cm tuoretta inkivääriä

1 lime

1 ruukku tuoretta korianteria

1 prk (400 ml) kookoskermaa

2 dl kermaa

1 litra Herkkunuotan kalalientä (tai rapulientä)

150 g jokiravun pyrstöjä

1 rkl voita ja 1 rkl öljyä

suolaa, mustapippuria

Pilko pieneksi sipuli, valkosipuli, inkivääri ja chili. Kuullota niitä kattilassa voissa ja öljyssä noin 5 minuuttia. Poista fenkolista ja paprikasta kanta, pilko ne kuutioiksi ja lisää kattilaan. Anna pehmetä noin 5 minuuttia. Lisää kalaliemi (tai rapuliemi) ja keitä 5 minuuttia. Lisää kookoskerma ja kerma, ja keitä 5 minuuttia. Lisää lohikuutiot ja maissit. Hauduta 5-10 minuuttia. Älä anna keiton kiehua, jotta kala ei pääse hajoamaan. Mausta keitto suolalla ja pippurilla. Raasta limen kuori (vihreä osa) ja lisää keittoon raastettu kuori ja limen mehu. Silppua korianteri ja lisää keittoon. Tarkista suola, kaipaako keitto lisää suolaa. Tarjoile ja tadaa! Vastaanota aplodit!

Kokeile kevyesti savuista muikkukeittoa. Suu muikistuu väkisinkin, kun on niin hyvää.

Kokeile kevyesti savuista muikkukeittoa. Suu muikistuu väkisinkin, kun on niin hyvää.

Kevyesti savuinen muikkukeitto, kananmunaa ja lohipekonia

4 hengelle

Ainekset:

1 litra Herkkunuotan kalalientä

3 dl kermaa

2 keitettyä kananmunaa

400 g pientä perattua tuoretta muikkua, esim. Kuusamo

150 g savumuikkua öljyssä, esim. Pielisen kalajaloste

4 pientä perunaa

150 g palsternakkaa

150 g juuriselleriä

1 pieni keltasipuli

1 valkosipulin kynsi

3 laakerinlehteä

2 rkl raastettua piparjuurta

2 rkl voita

1 ruukku tilliä silputtuna

suolaa ja mustapippuria

Kuumenna kattilassa kalaliemi, kerma ja laakerinlehdet. Kuori ja pilko perunat, juurekset sekä sipuli ja valkosipuli. Lisää kattilaan. Keitä noin 20 minuuttia. Lisää raastettu piparjuuri, tuoreet muikut ja savumuikut öljyineen. Hauduta noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tillisilppu ja voi keittoon. Tarjoile kananmunan ja lohipekonin kanssa.

Lohipekoni

6 siivua kylmäsavustettua lohta

Paahda lohisiivuja kuumalla pannulla noin 5 minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes ne ovat kauniin värisiä ja rapeita. Nosta talouspaperille ja anna valua kuivaksi.