Joulukalat kylmänä, mieli lämpimänä!

Jouluna pöydät notkuvat herkuista, ja vanhan tavan mukaan yölläkin saa syödä. Ruokien säilyvyys saattaa mietityttää, kun samoja ruokia tarjotaan useampanakin päivänä. Kalatuotteet vaativat säilyäkseen riittävän kylmän jääkaapin. Jääkaappi kannattaakin säätää joulun ajaksi hieman kylmemmälle.

Pidä meidät kylmänä, pliis! T: Joulukalat

Pidä meidät kylmänä, pliis! T: Joulukalat

Suuntaa antavia aikoja kalojen säilyvyydestä:

  • Savukalat alle 5 asteessa noin viikko

  • Sillit ja silakat alle 5 asteessa noin kaksi viikkoa

  • Muut kalatuotteet alle 3 asteessa muutamia päiviä

Kala säilyy pitempään, kun lämpötila pudotetaan nollaan asteeseen. Tässä annetut säilyvyysajat edellyttävät, että tarjolla olevia kaloja ei ole pidetty lämpimässä useita tunteja. Paras vinkki onkin, että säilytä kalatuotteet kylmässä ja ota tarjolle vain pieni määrä kerrallaan. Voit lisätä tarjoiluja niiden vähentyessä.

Siirrä kalatuotteet käärepapereistaan tiiviisiin säilytysrasioihin. Rasioissa ne säilyvät siistimpinä ja tuoreempina. Joulupöytään on fiksua laittaa vaikkapa kylmäkalleja tai jäämurskaa tarjoiluvatien alle. Näin tarjoilulämpötila ei pääse kohoamaan liian korkeaksi, vaikka tunnelma kohoaisikin kattoon.

Kalojen kuljetuksessa kylmäketjun säilyminen on tärkeää. Tämä tarkoittaa sitä, että kalatuotteiden lämpötila pidetään alhaisena koko matkan ajan. Älä siis lähde jouluostoksille useiksi tunneiksi hakiessasi kalatuotteita jouluksi. Kuljeta tuotteet suoraan kotijääkaappiin ilman pitkiä välipysähdyksiä.