Sushiriisin valmistus
Omatekoinen sushi maistuu taivaalliselta. Täydelliseen sushiin tarvitaan tuoreet raaka-aineet (No meiltä tietenkin!) sekä huolellisesti valmistettu sushiriisi.
Sushikaloiksi sopivat monenlaiset kalalajit. Makuja on monia, mutta suosittelemme rohkeasti kokeilemaan erilaisia kaloja, jotta sushiin saa mukavaa vaihtelua. Kalojen lisäksi esimerkiksi mustekalat ja jättikatkaravut sopivat erinomaisesti nigirien ja norimakien seuraan. Jos raaka kala tuntuu liian jännittävältä, kukaan ei kiellä käyttämästä vaikkapa savukalaa sushiin. Jokainen tehköön tyylillään.
Kun kalat ja äyriäiset sekä inkiväärit ja merilevät on noudettu Turun kauppahallista tiskiltämme, on aika pysähtyä riisinkeittoon.
Oikein keitetty sushiriisi on kosteaa ja muotoiltavaa, mutta ei puuromaista. Sen valmistus kannattaa suorittaa seuraavalla tavalla:
4 dl sushiriisiä (valitse hyvälaatuista)
5 dl vettä
8 rkl riisiviinietikkaa
4 rkl sokeria
1 tl suolaa
- Valmista ensin riisiviinietikkaseos kiehauttamalla kattilassa riisiviinietikka, sokeri ja suola.
- Huuhtele sushiriisiä kylmällä vedellä, kunnes huuhteluvesi on kirkasta.
- Anna riisin seistä kylmässä vedessä noin 10 minuuttia.
- Laita riisiin kylmä keitinvesi, jota on noin 2-3 cm riisin pinnan yläpuolella.
- Keitä riisiä hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia. Älä sekoittele.
- Ota kattila pois levyltä ja anna levätä kannen alla toiset 15 minuuttia.
- Kaada riisi laakeaan astiaan ja jäähdytä vetämällä lastalla viiltoja riisimassaan.
- Kääntele riisiviinietikkaseos riisin joukkoon.
- Jos et käytä riisiä heti, suojaa se kelmulla, ettei riisi kuivu.
- Muista tarjoilla sushi huoneenlämpöisenä. Liian kylmä riisi ei tuo sushin makuja esiin.