Made in soppa

Keskitalvi on madekeiton kuuminta sesonkiaikaa. Jos madepilkki ei ole itsellä mielessä, kannattaa suunnata Herkkunuotan tiskille hankkimaan tuoreet ainekset. Samalla saat reseptin mukaan. Jos aikaa on ruoanvalmistukseen vain niukasti, saat meiltä liemestä alkaen valmiit setit, ja mateen nylkemishommat hoituvat tarvittaessa tiskillämme.

Ainekset herkulliseen madekeittoon

1,5 kg made nyljettynä (Saat Herkkunuotasta, jos nylkeminen ei ole sinun juttusi)
200 g perunaa
200 g mukulaselleriä
200 g palsternakkaa
3 dl kermaa
50 g voita
1 puntti tilliä
10 cm purjon vihreää osaa
suolaa,mustapippuria

 Keitinliemeen:

2 dl valkoviiniä
1 keltasipuli
10 maustepippuria
2 laakerinlehteä
10 viherpippuria
vettä niin että kala peittyy
suolaa,sokeria

 Laita made ja keitinliemen ainekset isoon kattilaan ja laita lämpö päälle. Keitä 10 min, kuori pinnalle tullut vaahto pois. Nosta kala leikkuulaudalle ja anna jäähtyä hetki. Puhdista tarkasti kaikki liha talteen ja laita ruodot takaisin kattilaan ja keitä niitä vielä 20 min.

Siivilöi liemi. Saat voimakkaamman maun jos keität lientä kasaan.

Kuori perunat ja juurekset ja pilko sopivan kokoisiksi paloiksi. Keitä pilkotut juurekset liemessä kypsiksi. Lisää kalanpalat,kerma, ohueksi suikaloitu purjo,silputtu tilli sekä voi.

Mausta suolalla ja pippurilla. Nauti hyvän leivän ja parhaiden ystävien kera.

Taina Hellsten