Madesoppaa pakkasella

Tammikuu on parasta aikaa madekeitolle. Herkkunuotasta saat mateen valmiiksi nyljettynä – säästät melkoisesti vaivaa. Kokeile Herkkunuotan maukasta madekeittoreseptiä ja tarjoa vaikka illanistujaisissa.

Lumenvalkoinen madesoppa: Kokonainen made (n. 1 kg), 1 l vettä, suolaa, maustepippuria, valkopippuria (loraus valkoviiniä), 4–5 kpl (500 g) perunaa, 1 palsternakka, pala mukulaselleriä, 2 sipulia, 1 dl kermaa, nokare voita, iso nippu tilliä.

Keitä kokonaista nyljettyä madetta 5–10 minuuttia, kalan koosta riippuen. Nosta made varovasti leikkuulaudalle ja anna hieman jäähtyä, jotta pystyt perkaamaan lihat irti. Perkaa lihapalat erilliselle lautaselle ja laita ruodot takaisin kattilaan. Keitä ruotoja n. 10 minuuttia ja siivilöi liemi. Mausta liemi ja keitä kasaan ts. keitä lientä jonkin verran jotta maku tiivistyy (tässä vaiheessa voi halutessaan lisätä hieman valkoviiniä). Lisää liemeen kuutioidut perunat, palsternakat, mukulasellerit ja sipulit. Keitä juurekset kypsäksi ja lisää kermaa. Kiehauta keitto ja lisää voita , runsaasti tilliä ja kypsät kalanpalat. Tarkista maku. Halutessasi paista maksa pannulla ja laita palat keittoannoksien päälle kruunaamaan talvinen herkku.